Dierenbeleid

Feiten:

  • In Vlaanderen hebben gemiddeld ongeveer één op de vier gezinnen minstens één kat en ongeveer één op de vijf gezinnen minstens één hond. Zonder daarbij rekening te houden met de vele andere kleine en grotere huisdieren. Voor veel gezinnen, voor alleenstaanden en voor ouderen zijn huisdieren belangrijk en behoren ze echt tot de familie.

  • Reeds 35 gemeenten in Vlaams-Brabant mochten van de Provincie het label ‘diervriendelijke gemeente’ ontvangen, Kortenberg jammer genoeg nog niet. Onze buurgemeenten Steenokkerzeel, Zaventem/Sterrebeek, Tervuren, Wezembeek-Oppem en de stad Leuven kregen wel reeds dit label.

“Diervriendelijke Gemeenten” zijn gemeenten die een “Dierenwelzijn Beginselverklaring” ondertekenden.  Met het ondertekenen van deze verklaring belooft de gemeente zo veel mogelijk rekening te houden met dierenwelzijn in het haar beleid, en bij problemen, deze op een diervriendelijke manier op te lossen. De gemeente wordt aangesloten bij een dierenasiel, waarmee er afspraken gemaakt worden. Ook worden specifieke afspraken gemaakt tussen de gemeente en de politie over de dienstverlening met betrekking tot de dieren.

Zie ook https://www.vlaamsbrabant.be/welzijn-gezondheid/dierenwelzijn/info-voor-gemeenten-en-andere-partners/index.jsp en https://www.vlaamsbrabant.be/binaries/dierenwelzijn-beginselverklaring-dievriendelijke-gemeente_tcm5-108017.pdf

Voor Kortenberg zijn de dichtstbijzijnde dierenasielen gevestigd in Tielt-Winge en Aarschot, niet meteen naast de deur. Zonder overeenkomst tussen een asiel en de gemeente beperkt het asiel haar dienstverlening aan de gemeente. Andere dichtstbijzijnde dierenasiels zijn in Waals Brabant (Chartre) en in Brussel gelegen en leveren ook geen diensten aan Kortenberg.

  • Meerdere hondeneigenaars in onze gemeente vragen zich af wanneer ook in Kortenberg hondenuitloopweiden zullen ingericht worden. Zij klagen ook dat er in onze gemeente nog steeds te weinig hondenpoepbakjes beschikbaar zijn (terwijl het gebruik ervan toch een verplichting is). Andere inwoners vinden dat er nog te vaak drollen op de stoep aangetroffen worden. Hondenweiden zullen ook bijdragen aan propere stoepen en straten en dus tot tevredenheid van iedereen.

Het huidig bestuur beloofde in haar ‘Beleidsplan 2013-2018’ op bladzijde 11 “In het kader van de bestrijding van hondenpoep zullen door de gemeente bijkomende dispensers voor hondenpoepzakjes geplaatst worden.” Op bladzijde 54 van het beleidsplan werd onder de rubriek Dierenwelzijn het volgende opgenomen “De aanleg van een hondenuitlaatweide . Dit zal eerst op proef lopen en pas na een positieve evaluatie een definitieve plek krijgen”. Beide beloftes bleven loze beloftes. Vreemd genoeg, toen KNV tijdens de gemeenteraad van 8 mei 2017 nogmaals voorstelde om ook in Kortenberg hondenweiden aan te leggen en meer hondenpoepbakjes te voorzien, werd dit door dezelfde meerderheid weggelachen.

Lees meer in het beleidsplan van de gemeente Kortenberg

KNV vindt dan ook dat:

  • Het hoogtijd is dat óók het dierenbeleid- en dierenwelzijn in de gemeente eigentijds wordt en ook daadwerkelijk rekening houdt met de vele families die huisdieren hebben.
  • In eerste instantie moet de gemeente ook het label ‘diervriendelijke gemeente’ van de Provincie bekomen.
  • Er moeten in Kortenberg en in elke deelgemeentes één uitlaatweide voor onze viervoeters komen. Dit hoeft geen grote investering te zijn, want kan bij voorkeur aansluiten bij een reeds bestaand natuurpunt (weilanden, veld, bos, …), of er zelfs integraal deel van uitmaken.
  • Er meer hondenpoepbakjes beschikbaar moeten zijn of zoals reeds op vele plaatsen in Vlaanderen, en hondenpoep’tunnels’ moeten geplaatst worden. (zie voorbeeld van de gemeente Heers).

One thought on “Dierenbeleid

  1. Ben helemaal mee akkoord, heb zelf een hond en moet met hem helemaal door het centrum van de gemeente gaan en kom zelde een paal met poepzakjes tegen.Eentje dat ik weet op de hoek van de Blockmansstraat en goed verstopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *