Wist je dat – Algemene gemeentelijke stedenbouwkundige verordening

Het bestuur recent een “Algemene gemeentelijke stedenbouwkundige verordening’ heeft goedgekeurd, waardoor in meerdere straten nu mogelijk wordt om te bouwen met 3 of 4 bouwlagen. Dit in straten waar u het niet verwacht en misschien zelfs woont?

Tijdens de laatste gemeenteraad voor de zomervakantie, zou worden gestemd over deze “Algemene gemeentelijke stedenbouwkundige verordening”. Voorafgaand aan de stemming vroeg de oppositie of er een gunstig advies was van de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening). De schepen voor ruimtelijke ordening, verklaarde toen dat er effectief een advies was van deGECORO. Later bleek dat de schepen en het het bestuur deGECORO niet eens om een advies gevraagd hadden! Dit is geen fictie maar de realiteit vandaag in Kortenberg. Raadsleden worden BEWUST verkeerd om zo de stemming te beïnvloeden. Het is dan ook overduidelijk dat het college weinig respect heeft voor de verkozen raadsleden en daarmee ook weinig respect toont voor kiezers van Kortenberg.

 • Door deze Verordening goed te keuren, maakt het bestuur het voortaan mogelijk om straten nabij het centrum van Kortenberg en in de deelgemeenten, ‘meergezinswoningen’ (dit zijn volgens de Verordening appartementsgebouwen met 3 of 4 bouwlagen”) te bouwen. Bij wijze van voorbeeld geven we u de straten van Kortenberg die door deze verordening sinds recent ‘woongebied type 2’ geworden zijn. In deze (type 2) straten kan men nu bijgevolg tot 3 bouwlagen hoog bouwen. Bijvoorbeeld volgende straten zijn nu woongebied ‘type 2’
 • Camiel Schuermanslaan (hele straat)
 • Engelenstraat (hele straat)
 • Edegemstraat (hele straat)
 • Hofstraat (hele straat)
 • Kloosterstraat (hele straat)
 • Populierenlaan (tot aan de Eekhorenstraat)
 • Sint Catharinastraat (hele straat)

Voor alle duidelijheid, KNV stemde uiteraard tegen deze Verordening, want deze is in strijd met het behoud van het landelijk en groen karakter van Groot Kortenberg. Dit is ook de deur verder openzetten voor bouwpromotoren, om nog meer grote appartementsgebouwen op te trekken die niet passen in de omgeving en in onze residentiële wijken.

Op blz. 26 van deze Verordening kan u de volledige lijst van de straten vinden. Bron: https://www.kortenberg.be/definitieve-vaststelling-algemene-gemeentelijke-stedenbouwkundige-verordening-gk-20180625-en-bk-20180629pdf

De feiten over het zeer vreemd verloop van deze stemming in de gemeenteraad kan u op onze site lezen in de rubriek “de Fabeltjeskrant in het Kortenbergse Fabeltjesland”.

4 thoughts on “Wist je dat – Algemene gemeentelijke stedenbouwkundige verordening

 1. Hallo Rinus,

  En dit was ooit een mooi dorp, wordt nu een stad. En dit voor meer subsidie en hoger loon voor de burgemeester.
  Ik weet een ding ben echt blij niet meer in Kortenberg te wonen. Iedere keer minstens 1 keer per maand als ik langs kom, vind ik het daar drukker en drukker te worden. ?
  Wens jullie veel succes morgen, groetjes aan iedereen .

 2. Vlaanderen heeft al zo vaak gezegd dat de vergrijzing volop aan de gang is en dat betaalbaar wonen in de dure Vlaamse rand rond Brussel en Leuven grotendeels nog haalbaar is als de ouders mee financieren. Dit is niet voor iedereen een sinicure. Als mensen hun bouwgronden laten liggen als belegging of voor andere redenen, en mijn generatie (alleenstaande ouders, jonge tweeverdieners,…) en die van mijn 2 dochtertjes het steeds moeilijker krijgen om aan het nodige kapitaal te raken omwille van de sterk gestegen vraagprijzen in die regio’s dan is het de taak van politici, om voor haar burgers maatregelen te nemen. Onze bevolking blijft groeien en dus moeten onderwijs, ruimtelijke ordening,… volgen. En 3 of 4 bouwlagen kan met strikte bouwvoorwaarden tot mooie projecten leiden. Ik geef de appartementen aan de achterkant van de pastorie in Meerbeek als voorbeeld van een mooi project. Tot zover mijn mening hieromtrent Marinus.

 3. Vlaanderen heeft al zo vaak gezegd dat de vergrijzing volop aan de gang is en dat betaalbaar wonen in de dure Vlaamse rand rond Brussel en Leuven grotendeels nog haalbaar is als de ouders mee financieren. Dit is niet voor iedereen een sinicure. Als mensen hun bouwgronden laten liggen als belegging of voor andere redenen, en mijn generatie (alleenstaande ouders, jonge tweeverdieners,…) en die van mijn 2 dochtertjes het steeds moeilijker krijgen om aan het nodige kapitaal te raken omwille van de sterk gestegen vraagprijzen in die regio’s dan is het de taak van politici, om voor haar burgers maatregelen te nemen. Onze bevolking blijft groeien en dus moeten onderwijs, ruimtelijke ordening,… volgen. En 3 of 4 bouwlagen kan met strikte bouwvoorwaarden tot mooie projecten leiden. Ik geef de appartementen aan de achterkant van de pastorie in Meerbeek als voorbeeld van een mooi project. Tot zover mijn mening hieromtrent Marinus.

 4. Vlaanderen heeft al zo vaak gezegd dat de vergrijzing volop aan de gang is en dat betaalbaar wonen in de dure Vlaamse rand rond Brussel en Leuven grotendeels nog haalbaar is als de ouders mee financieren. Dit is niet voor iedereen een sinicure. Als mensen hun bouwgronden laten liggen als belegging of voor andere redenen, en mijn generatie (alleenstaande ouders, jonge tweeverdieners,…) en die van mijn 2 dochtertjes het steeds moeilijker krijgen om aan het nodige kapitaal te raken omwille van de sterk gestegen vraagprijzen in die regio’s dan is het de taak van politici, om voor haar burgers maatregelen te nemen. Onze bevolking blijft groeien en dus moeten onderwijs, ruimtelijke ordening,… volgen. En 3 of 4 bouwlagen kan met strikte bouwvoorwaarden tot mooie projecten leiden. Ik geef de appartementen aan de achterkant van de pastorie in Meerbeek als voorbeeld van een mooi project. Tot zover mijn mening hieromtrent Marinus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *