De herbestemming van de kerk in Kortenberg

Het aantal kerkgangers daalde de afgelopen tientallen jaren zienderogen, nochtans kosten de kerken de gemeente handenvol geld. Ik kwam te weten dat ook de gemeente Kortenberg het plan heeft opgevat om een herbestemming voor de kerk in Kortenberg te zoeken. Toen ik dat hoorde was ik blij verrast!

Het zou toch zonde zijn om deze kerk te laten verkrotten, en er zijn zo veel mooie voorbeelden van kerken die een nieuwe bestemming kregen. Ga maar eens kijken op http://www.herbestemmingkerken.be/voorbeelden/Paginas/default.aspx – wat een schitterende voorbeelden, kan zoiets ook in Kortenberg? De Kortenbergse gemeenschap bestaat uit veel actoren. Handelaars, sportclubs, scholen, muziekacademie, de chiro en de scouts, te veel om op te noemen. De vraag tot herbestemming moet concreet komen vanuit deze Kortenbergse gemeenschap: “Wat hebben wij in onze gemeente nodig en kunnen we dat verwezenlijken in onze kerk?”. Er moet worden gezorgd voor een groot draagvlak binnen de gemeente Kortenberg.

Helaas wordt nu door het gemeentebestuur het omgekeerde voorgesteld: “We hebben een gebouw dat overbodig is geworden. Verplaats de bibliotheek maar naar de kerk”.

Toen vernam ik dat de gemeente Kortenberg een architectenbureau gevraagd heeft om te onderzoeken hoe de huidige bibliotheek naar de kerk verplaats kon worden, op zo’n manier dat de kerk zijn huidige functie ook nog behoudt.

Waarom, zo vroeg ik mij af, waarom? Is dat een meerwaarde voor de bibliotheek en voor de gemeente Kortenberg? Zit de bibliotheek dan nu op een onbereikbare plaats? Nee. Is ze dringend aan opknappen toe? Nee. Zitten de medewerkers van de bibliotheek liever in een donkere kerk? Nee. Is er dan geen parkeerruimte vlak bij de bibliotheek? Ook al nee.

Ik kan werkelijk geen goede reden vinden om de bibliotheek te verplaatsen. En zou u graag op zaterdag naar de bibliotheek gaan wanneer er vlakbij door een groep mensen afscheid van een dierbare wordt genomen?

Wordt het dan goedkoper voor de gemeente? De kerk moet zeer grondig worden verbouwd. Gezien de huidige oppervlakte van de bibliotheek zullen er verdiepingen moeten komen in de kerk. En boeken wegen nogal wat, dus zo’n verdieping moet stevig gemaakt worden. Het dak van de kerk moet dan ook worden gerenoveerd, er moet verwarming, water, elektriciteit worden aangelegd. En de kerk, gebouwd in de tijd toen er van isolatie nog geen sprake was, verwarmen in de winter? Dat gaat veel kosten, zowel de initiële investering als de jaarlijks terugkomende kosten. Gezien het dalend aantal parochianen kunnen we niet verwachten dat de kerk dit zal betalen. Het zal dus de gemeente Kortenberg zijn die dit, van uw en mijn belastingcenten zullen financieren.

Dus, de gemeente verplaatst de bibliotheek, zonder meerwaarde van onze centen.

Is er dan een alternatief? Uiteraard – laat de bibliotheek waar deze is. Er is absoluut geen nood om deze te verplaatsen, die zit daar op z’n plaats.

De kerk herbestemmen kan op vele andere manieren, nogmaals, de voorbeelden vind je hier: http://www.herbestemmingkerken.be/voorbeelden/Paginas/default.aspx Kerken zijn aangepast tot kinderopvang, museum, boekhandel, winkel, café, restaurant, theater, zorgappartementen, polyvalente zalen, enzovoorts. Dit is in nauwe samenspraak gebeurd tussen de betreffende gemeentes en hun inwoners, en op maat van de verschillende actoren uit de gemeenschap.

En ja, er zijn ook een paar kerken omgebouwd tot een bibliotheek. Die gemeenten hadden daarvoor goede redenen.

Kortenberg is uiteraard niet de enige gemeente waar kerkelijke herbestemming aan de gang is. Andere gemeenten in Vlaanderen lijken beter nagedacht te hebben, zij zien de herbestemming als een onderdeel van een heuse stadsvernieuwing. Een goed voorbeeld van een uitgewerkte toekomstvisie. Het lot van ons kostbaar religieus erfgoed mag niet verkwanseld worden door een architectenbureau dat na enkele rondvragen beslist.

Om de herbestemming te kiezen moet de gemeente Kortenberg met behulp van de verschillende actoren de juiste keuze te maken. Niet domweg de bibliotheek verplaatsen.